Inteligentne, energooszczędne i zrównoważone

Supermarkety i sklepy spożywcze zużywają najwięcej energii spośród budynków komercyjnych. Mamy już jednak środki pozwalające na oszczędzanie energii i zmniejszenie emisji dwutlenku węgla w sklepach spożywczych.


 
Chłodnictwo

 

Chłodnictwo

Systemy chłodnicze odpowiadają za 35-50% całkowitego zużycia energii w sklepie spożywczym. Chłodnictwo w handlu detalicznym odgrywa ważną rolę w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju i efektywności.

icon-01.png

 

Bezpieczeństwo i nadzór

Wiarygodne dane o zachowaniu klientów w sklepie przy zachowaniu bezpieczeństwa fizycznego. Dane te można wykorzystać do optymalizacji układu sklepu, poprawy komfortu obsługi klienta i zwiększenia sprzedaży.

Rozporządzenie

 

Rozporządzenie

Przepisy krajowe i unijne mają na celu przyspieszenie zielonej fali renowacji budynków i zwiększenie wykorzystania inteligentnych technologii we wszystkich budynkach, a także ograniczenie emisji gazów cieplarnianych do 2030 roku.

 

Centrum Energii Caverion

Supermarkety i sklepy detaliczne to typowe miejsca, które wymagają jednocześnie ogrzewania i chłodzenia: ogrzewania (w zimie) lub chłodzenia (w lecie), aby zapewnić komfort osobom przebywającym w sklepie, oraz zaawansowanej automatyki chłodniczej, aby zapewnić świeżość i bezpieczeństwo produktów. Przyjmując holistyczne podejście do energii wykorzystywanej w supermarkecie, kontrolując zarówno energię zużywaną, jak i wytwarzaną (np. poprzez wykorzystanie ciepła wytworzonego w procesie chłodzenia), możemy stworzyć wysoce wydajny i zrównoważony supermarket.

  • Oszczędności rzędu 60-70% w porównaniu z tradycyjnymi systemami
  • Sprawdzone i szybkie w instalacji
  • Serwis i konserwacja przez jednego partnera

Zrównoważone chłodzenie CO2

Wpływ tradycyjnych, syntetycznych czynników chłodniczych (F-gazów) na globalne ocieplenie jest do 25 000 razy większy niż w przypadku stosowania dwutlenku węgla jako czynnika chłodniczego.

F-gazy były zwykle stosowane w urządzeniach chłodniczych, klimatyzacyjnych i pompach ciepła, a przejście na naturalne chłodzenie CO2 jest bardzo skutecznym krokiem, który supermarkety mogą podjąć, aby osiągnąć cele zrównoważonego rozwoju, a jednocześnie poprawić wydajność!

Poprawa jakości obsługi klienta w bezpiecznym środowisku

Z kamer generowana jest ogromna ilość danych, które można zintegrować z innymi systemami, aby zapewnić klientom wartość wykraczającą poza fizyczne bezpieczeństwo.

Na przykład dane z kamer mogą być analizowane wraz z danymi pochodzącymi z innych technologii, takich jak system zarządzania budynkiem (BMS), i mogą być wykorzystywane do tworzenia map cieplnych ruchu w sklepie w celu optymalizacji układu pomieszczeń bez naruszania prywatności klientów.


 

Przeczytaj więcej: